Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Placek po węgiersku

PRZEPIS:

  • Mięso kroimy w kostkę i obtaczamy je w sproszkowanej papryce, curry, rozmarynie, soli i pieprzu. Wydrylowane papryki wraz z pieczarkami kroimy w niewielką kostkę. Mięso, pieczarki i cebulę obsmażamy kolejno na patelni, na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki przekładamy na talerz, a mięso i cebulę do dużego garnka i zalewamy bulionem, do którego dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, passatę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy mięso przez 30 minut, po czym dodajemy pieczarki oraz paprykę i gotujemy na minimalnym ogniu przez 1/1,5 godziny. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
  • Przygotowane placki przekładamy na talerz. Połowę placka zalewamy gulaszem i przykrywamy drugą częścią. Wieńczymy kleksem śmietany, posypanym szczypiorkiem i odrobiną pieprzu.

NADZIENIE

  • Obrane ziemniaki i cebulę przecieramy przez tarkę. Dodajemy mąkę, jajko oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Następnie odsączamy zgromadzoną w misce wodę.
  • Rozgrzewamy olej na dużej patelni i nalewamy masę tak, aby pokryła równomiernie całą powierzchnię, wygładzając wierzch chochlą. Zarumieniamy i przekładamy na drugą stronę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.