Placek po węgiersku
PRZEPIS:
- Mięso kroimy w kostkę i obtaczamy je w sproszkowanej papryce, curry, rozmarynie, soli i pieprzu. Wydrylowane papryki wraz z pieczarkami kroimy w niewielką kostkę. Mięso, pieczarki i cebulę obsmażamy kolejno na patelni, na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki przekładamy na talerz, a mięso i cebulę do dużego garnka i zalewamy bulionem, do którego dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, passatę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy mięso przez 30 minut, po czym dodajemy pieczarki oraz paprykę i gotujemy na minimalnym ogniu przez 1/1,5 godziny. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
- Przygotowane placki przekładamy na talerz. Połowę placka zalewamy gulaszem i przykrywamy drugą częścią. Wieńczymy kleksem śmietany, posypanym szczypiorkiem i odrobiną pieprzu.
NADZIENIE
- Obrane ziemniaki i cebulę przecieramy przez tarkę. Dodajemy mąkę, jajko oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Następnie odsączamy zgromadzoną w misce wodę.
- Rozgrzewamy olej na dużej patelni i nalewamy masę tak, aby pokryła równomiernie całą powierzchnię, wygładzając wierzch chochlą. Zarumieniamy i przekładamy na drugą stronę.