Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Placki na serku waniliowym

Placki na bazie serka waniliowego z kompozycją jesiennych, greckich owoców. Użyłam drobnych, greckich rodzynek nasączonych miodową zalewą. Można wykorzystać inne rodzynki odstane przez noc w zalewie lub podać polane syropem klonowym. Do tego kilka listków mięty, kleks lub dwa serka waniliowego i ziarna granatu.

PRZEPIS:

  • Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą do momentu ujednolicenia. Łyżeczką ściągamy miąższ z laski wanilii i łączymy z masą.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju lub masła, tak aby powstała zaledwie kilkumilimetrowa, ale równomierna warstwa tłuszczu.
  • Formujemy niewielkiej ilości placki, które smażymy z obu stron, do momentu, aż będą miały rumiany kolor (około 1-2 minuty). Powtarzamy czynność, aż wykorzystamy całe ciasto.
  • Jeżeli chcemy uzyskać placki o identycznych rozmiarach, to potrzebna będzie do tego patelnia mini. Nalewamy wtedy około 2 cm warstwę pokrywającą całą powierzchnię patelni.
  • Zobacz również wersję malinową z użyciem mniejszej ilości serka waniliowego.
    Spróbuj też innych placków, jak racuchy lub placki jaglane.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.