Placki na serku waniliowym
Placki na bazie serka waniliowego z kompozycją jesiennych, greckich owoców. Użyłam drobnych, greckich rodzynek nasączonych miodową zalewą. Można wykorzystać inne rodzynki odstane przez noc w zalewie lub podać polane syropem klonowym. Do tego kilka listków mięty, kleks lub dwa serka waniliowego i ziarna granatu.
PRZEPIS:
- Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą do momentu ujednolicenia. Łyżeczką ściągamy miąższ z laski wanilii i łączymy z masą.
- Na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju lub masła, tak aby powstała zaledwie kilkumilimetrowa, ale równomierna warstwa tłuszczu.
- Formujemy niewielkiej ilości placki, które smażymy z obu stron, do momentu, aż będą miały rumiany kolor (około 1-2 minuty). Powtarzamy czynność, aż wykorzystamy całe ciasto.
- Jeżeli chcemy uzyskać placki o identycznych rozmiarach, to potrzebna będzie do tego patelnia mini. Nalewamy wtedy około 2 cm warstwę pokrywającą całą powierzchnię patelni.
- Zobacz również wersję malinową z użyciem mniejszej ilości serka waniliowego.
Spróbuj też innych placków, jak racuchy lub placki jaglane.
Placki waniliowe