Placki z cukinią na mące owsianej

placki z cukinii w sosie grzybowym z prażoną cebulką placki z cukinii z serem i prażoną cebulką grzyb

OPIS:

Placki wychodzą bardzo puszyste i delikatne, a sos z prażonej cebulki nadaje im wyrazistego smaku. 

PRZEPIS:

Mąkę, jajko i 3 łyżki oleju ucieramy widelcem do momentu uzyskania jednolitej masy. Dodajemy startą cukinię, doprawiamy solą oraz pieprzem, po czym dokładnie mieszamy.


Rozgrzewamy pozostały olej na dużej patelni i na średnim ogniu smażymy z dwóch stron niewielkiej wielkości placki na rumiany kolor. 


Gotowe placki można podawać z poniższym sosem grzybowym z prażoną cebulką lub też zapiec z żółtym serem i posypać prażoną cebulką. Pasuje do nich również sos pomidorowy, koperkowy, blanszowany szpinak i wiele innych dodatków. 


SOS Z PRAŻONEJ CEBULI:

1. 1/2 szklanki prażonej cebuli
2. 1 szklanka pokrojonych w kostkę borowików
3. 200 ml bulionu warzywnego
4. pieprz
5. sól
6. 1 łyżka słodkiej, mielone papryki
7. 1 łyżka soku z cytryny
8. 350 g jogurtu naturalnego
9. 2 łyżki masła

WYKONANIE:

Grzyby smażymy na rozgrzanym maśle przez kilka minut, po czym dodajemy prażoną cebulkę wraz z wszystkimi przyprawami. Całość mieszamy, podsmażamy chwilę i zalewamy bulionem. 


Wszystko gotujemy pod przykryciem przez 5 minut, na małym ogniu, po czym zdejmujemy pokrywkę i mieszając od czasu do czasu, gotujemy do momentu wyparowania całej wody. 


Zdejmujemy sos z ognia, a gdy już lekko przestygnie dodajemy jogurt, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Na koniec doprawiamy jeszcze solą oraz pieprzem jeśli jest taka potrzeba.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.