Placki z cukinii z tzatzikami

Placki z cukinii z tzatzikami

PRZEPIS:

Cukinie i obrane ziemniaki ścieramy na tarce. Następnie wkładamy do dużej miski, wbijamy jajka, dodajemy przesianą mąkę, doprawiamy i dokładnie mieszamy.


Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni i formujemy na nim małe placki. Jeżeli chcemy by były one takiej samej wielkości to warto użyć np. łyżki do lodów lub małej chochelki. Smażymy mniej więcej po 2-3 minuty z każdej strony, tak aby były lekko zarumienione.


SKŁADNIKI NA SOS:

1. 250 ml jogurtu greckiego
2. 2 małe ogórki ogrodowe lub 1 duży szklarniowy
3. 2-3 ząbki czosnku
4. 2 łyżki oliwy z oliwek
5. sól
6. pieprz
7. 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

WYKONANIE:

Ogórki wraz ze skórką trzemy na tarce, posypujemy łyżeczką soli i odstawiamy na około 20 minut do lodówki, po czym odlewamy nadmiar wody. Dodajemy pozostałe składniki: jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i całość mieszamy. Podajemy z plackami i posypujemy odrobiną szczypiorku.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.