Placki z cukinii z tzatzikami
PRZEPIS:
- Cukinie i obrane ziemniaki ścieramy na tarce. Następnie wkładamy do dużej miski, wbijamy jajka, dodajemy przesianą mąkę, doprawiamy i dokładnie mieszamy.
- Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni i formujemy na nim małe placki. Jeżeli chcemy by były one takiej samej wielkości to warto użyć np. łyżki do lodów lub małej chochelki. Smażymy mniej więcej po 2-3 minuty z każdej strony, tak aby były lekko zarumienione.
Przepis na sos:
Ogórki wraz ze skórką trzemy na tarce, posypujemy łyżeczką soli i odstawiamy na około 20 minut do lodówki, po czym odlewamy nadmiar wody. Dodajemy pozostałe składniki: jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i całość mieszamy. Podajemy z plackami i posypujemy odrobiną szczypiorku.