Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Placki z cukinii z tzatzikami

PRZEPIS:

  • Cukinie i obrane ziemniaki ścieramy na tarce. Następnie wkładamy do dużej miski, wbijamy jajka, dodajemy przesianą mąkę, doprawiamy i dokładnie mieszamy.
  • Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni i formujemy na nim małe placki. Jeżeli chcemy by były one takiej samej wielkości to warto użyć np. łyżki do lodów lub małej chochelki. Smażymy mniej więcej po 2-3 minuty z każdej strony, tak aby były lekko zarumienione.

Przepis na sos:

Ogórki wraz ze skórką trzemy na tarce, posypujemy łyżeczką soli i odstawiamy na około 20 minut do lodówki, po czym odlewamy nadmiar wody. Dodajemy pozostałe składniki: jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i całość mieszamy. Podajemy z plackami i posypujemy odrobiną szczypiorku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.