Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Placki z indyka i cukinii

PRZEPIS:

  • Pierś z indyka przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy z obu stron po 6-7 minut, na średnim ogniu. Następnie, gdy przestygnie, kroimy ją w bardzo małą kostkę. Cukinię oraz ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule kroimy w małą kostkę. 
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, mleko, maślankę oraz wodę gazowaną i wszystko ze sobą miksujemy (ciasto powinno być gęściejsze od ciasta naleśnikowego, jeżeli tak nie jest, to trzeba dodać mąki). Dodajemy przygotowane wcześniej składniki, doprawiamy i wszystko mieszamy.
  • Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i formujemy na niej niewielkie placki (1 mała chochelka). Przy pomocy łopatki lub chochelki lekko je spłaszczamy i wyrównujemy. Na wolnym ogniu smażymy placki na złoty kolor, około 5 minut z każdej strony.
  • Proponujemy podawać ze śmietaną 18% i ogórkami konserwowymi. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.