Polędwiczki wieprzowe w boczku i w sosie śliwkowym

PRZEPIS:

Polędwicę kroimy w mniej więcej centymetrowe plastry, które jeszcze lekko rozbijamy. Oprószamy z dwóch stron pieprzem i odrobiną soli. Na każdym filecie kładziemy niewielki kawałek sera camembert, po kilka listków rozmarynu i zawijamy. Jeżeli zwiniemy mięso odpowiednio ciasno nie potrzebne będą wykałaczki. Każdy rulonik zawijamy jeszcze w plaster boczku. Wstawiamy do lodówki, do zamarynowania na co najmniej godzinę. W tym czasie można przygotować sos.


Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło i wykładamy polędwiczki. Smażymy po 3 minuty na każdej z 4 stron aby były równomiernie zarumienione. Zalewamy sosem, przykrywamy patelnię i dusimy jeszcze 2 minuty.


SKŁADNIKI NA SOS:

1. 5 śliwek węgierek
2. 2 łyżki miodu
3. łyżka czerwonej pasty curry
4. 3 łyżki sosu sojowego
5. odrobina soku z limonki
6. 40 g masła klarowanego
7. łyżeczka świeżych listków tyminaku

WYKONANIE:

Śliwki myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło. Dodajemy pastę curry, miód oraz sos sojowy i wszystko szybko mieszamy aż powstanie jednolita masa. Na to wykładamy ćwiartki śliwek, zmniejszamy ogień i smażymy 5 minut mieszając. Całość skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy tymiankiem, przykrywamy i zdejmujemy z ognia.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.