Potrawka dyniowo-kurkowa

potrawka z dyni i kurek kurki suszone dynia piżmowa

PRZEPIS:

Suszone kurki wraz z liśćmi laurowymi zalewamy ciepłą wodą (0.5 cm ponad poziom kurek) i odstawiamy na 30 minut. Następnie odlewamy nadmiar wody i suszymy kurki papierowym ręcznikiem. 

Świeże kurki dokładnie czyścimy na sitku pod bieżącą wodą, po czym osuszamy papierowym ręcznikiem. 


Cebulę obieramy i kroimy w niewielką kostkę, a kurki drobno siekamy. Obrany seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. 


Kaszę przesypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą do momentu, aż woda przestanie być mętna i zrobi się przejrzysta. Dodatkowo warto jeszcze przelać kaszę wrzątkiem, aby nie miała goryczkowego posmaku. Następnie zagotowujemy w garnku 2,5 szklanki wody, po czym solimy, dodajemy olej oraz kaszę i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, po czym zdejmujemy z ognia na 5 minut pod przykryciem, a następnie odkrywamy garnek i zostawiamy do odparowania. 


Rozgrzewamy patelnię i roztapiamy na niej masło z dodatkiem liści laurowych i chili. Następnie dodajemy cebulę i podsmażamy do momentu, aż zrobi się szklista. Dokładamy kurki i smażymy przez 3 minuty na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, po czym dodajemy seler i smażymy całość przez 4-5 minut również co jakiś czas mieszając. 


Przecier rozrabiamy z bulionem warzywnym (lub wodą) i dodajemy do dania wraz z liśćmi laurowymi, chili, tymiankiem oraz czosnkiem niedźwiedzim, a następnie gotujemy bez pokrywki na małym ogniu do momentu, aż woda wyparuje, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania wyjmujemy liście laurowe oraz chili i dodajemy pokrojoną w dużą kostkę dynię. Całość delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 


Gotowe danie podajemy w towarzystwie kaszy jaglanej ale dobrze komponuje się również z kaszą jęczmienną lub gryczaną. 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.