4-5 godzin przed rozpoczęciem gotowania zalewamy suszone grzyby 2 szklankami wody i odstawiamy do namoczenia. Można też użyć świeżych, jeśli na to pora, które skrobiemy nożykiem i płuczemy zaraz przed smażeniem.
Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę, czosnek drobno siekamy, a paprykę płuczemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i również kroimy w małą kostkę. Grzyby odcedzamy i drobno siekamy, a pozostałą po nich wodę zostawiamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła lub oleju i podsmażamy na nim chwilę czosnek, po czym szklimy cebulę, a następnie dodajemy grzyby i smażymy przez 2-3 minuty, mieszając.
Dodajemy na patelnię mięso i mieszając, smażymy przez 3-4 minuty, po czym zalewamy 1 szklanką wody z grzybów, dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy, mieszamy, przykrywamy patelnię i dusimy całość przez 5 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy, aż nadmiar wody wyparuje, mieszając od czasu do czasu.
Danie można gotować również z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i małych papryczek chili, jeśli ktoś lubi bardziej pikantne dania.
Potrawkę można podawać z ryżem, różnego rodzaju kaszą, makaronem lub też w formie dodatku do ciabatty, a nawet pizzy.
1 comment
Super