Pucharki czekoladowo – owocowe

PRZEPIS:

3-4 duże truskawki kroimy w plastry i wykładamy nimi dolną część ścianki pucharków (jedna warstwa pionowo ustawionych plastrów truskawek).


Rozpuszczamy w odrobinie mleka tabliczkę czekolady, dobrze mieszając. Lekko ostudzoną czekoladę rozlewamy równomiernie po naczyniach i wkładamy do lodówki na około 20 minut, aż stężeje.


Miksujemy ze sobą nektarynki oraz truskawkami i przelewamy owoce równomiernie do pucharków, najlepiej po łyżce, aby stworzyć kolejną warstwę.


Mleczko kokosowe miksujemy z cukrem pudrem. Mleczkiem regulujemy smak całości deseru, więc w zależności od tego czy owoce są bardziej cierpkie czy słodkie, dodajemy odpowiednio więcej lub mniej cukru pudru. Do cierpkich owoców proponujemy dodać 2-3 łyżki cukru pudru. Mleczko nakładamy łyżką na wierzch.


Deser można udekorować np. kolorową posypką i owocami miechunki.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.