Pumpkin Pie

Czyli amerykańskie ciasto dyniowe i jedna z najlepszych rzeczy jakie tam próbowałam. Zajada się nim już od Halloween, a podczas Święta Dziękczynienia jest ukoronowaniem obficie zastawionego stołu.. według Ludwiczka jest owego święta znaczeniem – kto oglądał i wie o co chodzi? Ludwiczek zdecydowanie wie co dobre ;)  

PRZEPIS:

  • Masło kroimy w niewielką kostkę, po czym łączymy w dużej misce z mąką, cukrem pudrem oraz masłem orzechowym jeżeli używamy. Zagniatamy całość do momentu uzyskania jednolitej oraz gładkiej masy. W trakcie zagniatania można dodać trochę wody (ok. 3 łyżek). Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
  • Dynię kroimy na małe kawałki, po czym wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy do momentu, aż będzie miękka, czyli około godzinę (zależnie od dyni i wielkości kawałków, najlepiej już po 30 minutach sprawdzić widelcem). Ściągamy łyżką miąższ dyni ze skórki, przekładamy do kielicha blendera, miksujemy na gładką masę i odmierzamy 2 szklanki.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy cienko i wykładamy nim dno okrągłej i posmarowanej masłem formy. Można też użyć formy do tart i obłożyć ciastem również boki. Przykrywamy je papierem do pieczenia i obciążamy np. fasolą, jabłkami, ryżem lub kulkami ceramicznymi. Jeżeli piekarnik nie rozgrzał się do tego momentu, to trzeba koniecznie włożyć ciasto do lodówki. Pieczemy przez 20 minut i ściągamy obciążenie oraz papier. Zwiększamy temperaturę piekarnika do 220 stopni. 
  • Mus z dyni, mleko skondensowane, jajka, mąkę ziemniaczaną, przyprawę do piernika oraz szczyptę soli miksujemy na gładką masę, nie ubijamy. Przelewamy na wypieczony spód i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę ponownie do 180 stopni i pieczemy przez około 40 minut, aż całość stężeje, a wbity patyczek/szpikulec będzie suchy. 
  • Ciasto musi wystygnąć, a później wkładamy je do lodówki najlepiej na noc. Podajemy z bitą śmietaną. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Co słychać na Instagramie

Wiem Co Zrobimy
Wiem Co Zrobimy (199)

Kolekcjonerzy przygód i przepisów z całego świata 🌍 Obecnie jesteśmy w Wietnamie 🇻🇳

#hochiminhcity #saigon #miasto #drapaczchmur #goodmorningvietnam #niebo #podróżnicy #landmark81 #spokój #hochiminh #travel #podróże #wschódsłońca #sajgon #wschód #vietnam #azja #morningvibes #azjapoludniowowschodnia #travelgirl #dzieńdobrywietnam #dziendobry #wietnam #poranek #dzieńdobry #wiemcozrobimy #landmark #metropolia #sky

Dzień dobry Wietnam 🌝 ________________________ ...

6
#zdrowienatalerzu #ciekawostki #węglowodany #banan #azjatyckakuchnia #wzmocnienie #fit #bananowe #zdroweprzepisy #odkrywajwięcej #banany #energia #podróże #owoceegzotyczne #żółty #zdrowejedzenie #vietnam #azja #zdrowie #przepisy #wietnam #zdrowiepsychiczne #b6 #białko #kuchniaazjatycka #bazar #potas #minionki #odkrywamy #magnez

C.D. Nad zawartością kolejnego talerza nie ma co się rozwodzić, jest to po prostu banan, kt ...

1
#podróżniczka #przyjemnanauka #egzotyczneowoce #zaplanujwakacje #orientalnie #natura #ciekawostkipodróżnicze #podróżnicy #wakacje #pycha #koronawirus #pasjapodróżowania #jackfruit #travel #informacja #szkoła #kuchniaazji #omnomnom #chlebowiec #azja #zaplanuj #dżakfrut #turystyka #wietnam #odkrywajswiat #kuchniaazjatycka #owocchlebowca #egzotyka #podrozeposwiecie #nauka

C.D. Żółte cząstki na dole pierwszego zdjęcia z owocami pochodzą właśnie z takich owoc ...

14
#darynatury #czywieszże #kuchniaorientalna #azjatyckakuchnia #podróżnicy #orientalnyogród #bentre #planetaziemia #kierunekazja #dookolaswiata #zielonomi #podróże #deltamekongu #podróżemałeiduże #vietnam #azja #pasja #wietnam #azjaexpress #coslychacwkuchni #ciekawostkizeswiata #odkrywaj #pomelo #info #owoceazji #wiemcozrobimy #owoc #odkrywamy #nowywpis

- Owocowa kontynuacja - Idąc zgodnie z ruchem wskazówek zegara, następne w kolejności jes ...

2