Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Racuchy z jabłkami

Kiedy tylko na działkowych jabłoniach rodziców czerwieniały malinówki, znaczyło to jedno – będą racuchy! Przyrządzała je nam mama ze słodkich jabłek zasadzonych jeszcze przez jej tatę, które sprawiły, że w jakiś sposób mój dziadek uczestniczył również w moim życiu, pomimo, iż nigdy nie miałam przyjemności go poznać. Przekazuje w Twoje ręce przepis, który jest częścią mojego dzieciństwa. Najbardziej polecam oprószyć gotowe racuchy cukrem lub cukrem pudrem. Smacznego :)

PRZEPIS:

  • Jajka ubijamy mikserem, po czym dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie dolewamy mleko wraz ze śmietaną i wszystko ze sobą miksujemy.
  • Z jabłek pozbywamy się gniazd nasiennych, a następnie kroimy je wraz ze skórką w około pół centymetrową kostkę.
  • Do masy dodajemy pokrojone jabłka i całość dokładnie mieszamy.
  • Na patelni rozgrzewamy około 0,5 cm warstwę oleju i smażymy na nim małe, około 10 cm placki na rumiany kolor (po około 2 minuty z każdej strony). Racuchy powinny smażyć się na średnim ogniu, bo jeżeli będzie za duży to szybko spalą nam się z zewnątrz, a w środku będą wciąż surowe, z kolei gdy temperatura oleju będzie zbyt niska, to duża jego część wsiąknie w placki i będą one tłuste i mdłe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.