Ryż na mleku z makiem i jabłkami w karmelu
PRZEPIS:
- Ryż gotujemy ok. 5 min (połowę zalecanego na opakowaniu czasu). Odcedzamy, po czym przesypujemy do garnka i zalewamy mlekiem. Zagotowujemy mleko, mieszając od czasu do czasu, aby ryż nie przywarł do dna. Dodajemy miód, zmniejszamy gaz i przykrywamy lekko garnek pokrywką (przykrywając szczelnie może nam wykipieć mleko). Gotujemy przez godzinę, często mieszając, do momentu powstania konsystencji przypominającej budyń.
- Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę, którą obsypujemy cynamonem. Na patelni z grubym dnem karmelizujemy cukier, po czym dodajemy podgrzaną śmietanę i energicznie mieszamy. Następnie dokładamy jabłka, łączymy z karmelem i smażymy do momentu, aż będą miękkie, często mieszając.
- Proponujemy przygotowany ryż nałożyć do małych (100-200 ml) naczyń, a na wierzch dać po łyżce masy makowej i karmelowych jabłek. Najlepiej podawać od razu na ciepło, ale jeżeli ktoś woli na zimno, to jest równie dobre.