Sałatka z buraków po cypryjsku
Jeden ze znanych na Cyprze dodatków suto zastawionego stołu. Przedstawiam dwie podstawowe wersje tej sałatki, czyli z jajkami lub ziemniakami. Obie występują zazwyczaj w swojej bazowej, zgodnej z poniższym przepisem formie, ale równie dobrze można je nieco podkręcić innymi dodatkami, jak np.:
– różnego rodzaju zielenina (sałata, rukola, szpinak itp.),
– ser halloumi lub feta,
– kaparki,
– kasza jaglana,
– soczewica.
Wersja buraki + jajka
PRZEPIS:
- Buraki płuczemy, po czym wkładamy do garnka z osoloną wodą. Gotujemy do miękkości około 40 minut (sprawdzamy je, nakłuwając nożem lub szpikulcem, jeżeli gładko przechodzi przez bulwę, to można wyciągać). Gdy buraki ostudzą się na tyle, aby móc je trzymać w rękach, to obieramy je i kroimy w małą kostkę.
- Gotujemy jajka na twardo, po czym je również kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Wszystko przekładamy do jednej miski, dodajemy oliwę, ocet, doprawiamy solą oraz pieprzem i całość mieszamy.
- Można też przyrządzić wersję z ziemniakami zamiast jajek. Obrane ziemniaki gotujemy przez 20-30 minut w osolonej wodzie i kroimy w kostkę.