Sałatka z chorizo, ziemniakami, dynią i jarmużem
Wrocławska kuchnia, to przede wszystkim ludzie, którzy ją tworzą. Mamy ogromną przyjemność poznawania ich i wspólnego dzielenia się swoją kulinarną pasją, między innymi dzięki uprzejmości Kasi, menadżerki Burda Food Center, z którą współpraca to sama przyjemność. Kasia wspiera i wierzy w nas już od długiego czasu, jeszcze zanim ruszyliśmy ze stroną, za co jesteśmy ogromnie wdzięczni. Dzięki uczestnictwu w organizowanych przez nią warsztatach kulinarnych, mogliśmy poznać kolejnego wrocławskiego pasjonata gotowania, Łukasza z Food2. Doceniamy odważne i nietuzinkowe połączenia, wynikające z lat praktyki i doświadczeń, dlatego chylimy czoła Łukaszowi za wszystkie smaki, które dzięki niemu poznaliśmy oraz dobrą zabawę w kuchni. Poznajcie jego pyszną sałatkę z chorizo i jesiennymi warzywami.
PRZEPIS:
- Ziemniaki i dynię obieramy ze skórki.
- Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone w talarki chorizo. Przysmażamy do momentu, aż wytopi się tłuszcz, a kiełbaska stanie się chrupiąca, po czym zdejmujemy z patelni.
- Na tą samą patelni, na której smażyliśmy chorizo dodajemy pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki i smażymy przez 5 minut, często mieszając. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię i kontynuujemy smażenie, aż warzywa staną się miękkie. Dodaj jarmuż i smażymy jeszcze chwilę.
- Sałatkę doprawiamy według uznania cząbrem, papryką, chili i solą. Dodatkowa propozycja Łukasza, to aby podawać sałatkę z podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów oraz z pokrojonymi na ćwiartki figami. Natomiast już w swojej ‚bazowej’ wersji jest wyśmienita.