Sałatka z kurczakiem i żurawiną
Sałatka kojarząca mi się z czasem studiów w ukochanym Wrocławiu. To miasto zawsze inspirowało mnie kulinarnie. Uwielbiałam poszukiwać nowych miejsc i smaków. Nawet podczas szybkiego lunchu pomiędzy zajęciami potrafiłam wyjść z jakąś wyjątkową zdobyczą, którą próbowałam odwzorować w domu.
Tak właśnie było z poniższą sałatką, odkrytą w lokalu z bufetem na wagę o nazwie Cynamon. Spodobało mi się nietuzinkowe połączenie składników, prostota wykonania, no i przede wszystkim smak.
Most Grunwaldzki – Wrocław Most zakochanych we Wrocławiu
PRZEPIS:
- Filet z kurczaka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy obficie solą oraz pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy olej i na małym ogniu smażymy kurczaka, aż nabierze rumianego koloru.
- Seler naciowy płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Żurawinę parzymy. Kurczaka po przestygnięciu kroimy.
- Wszystkie składniki przekładamy do miski lub na duży talerz , dodajemy majonezu i mieszamy.
- Można też dodać makaron, różnego rodzaju kaszę lub pieczone ziemniaki i podać jako obiad.