Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Sałatka z kurczakiem i żurawiną

Sałatka kojarząca mi się z czasem studiów w ukochanym Wrocławiu. To miasto zawsze inspirowało mnie kulinarnie. Uwielbiałam poszukiwać nowych miejsc i smaków. Nawet podczas szybkiego lunchu pomiędzy zajęciami potrafiłam wyjść z jakąś wyjątkową zdobyczą, którą próbowałam odwzorować w domu.
Tak właśnie było z poniższą sałatką, odkrytą w lokalu z bufetem na wagę o nazwie Cynamon. Spodobało mi się nietuzinkowe połączenie składników, prostota wykonania, no i przede wszystkim smak.

PRZEPIS:

  • Filet z kurczaka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy obficie solą oraz pieprzem.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i na małym ogniu smażymy kurczaka, aż nabierze rumianego koloru.
  • Seler naciowy płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Żurawinę parzymy. Kurczaka po przestygnięciu kroimy.
  • Wszystkie składniki przekładamy do miski lub na duży talerz , dodajemy majonezu i mieszamy.
  • Można też dodać makaron, różnego rodzaju kaszę lub pieczone ziemniaki i podać jako obiad.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.