Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Schab nadziewany opieńkami

PRZEPIS:

  • Opieńki obgotowujemy kilka minut w lekko osolonej wodzie, po czym odcedzamy je i obsmażamy na suchej patelni, aż wyschną. Dodajemy łyżkę masła, drobno pokrojone cebule oraz przetarty czosnek i delikatnie podsmażamy, a następnie dusimy pod przykryciem około 10 minut, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec duszenia doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Wlewamy 200 g śmietany i rozprowadzamy ją wraz z chrzanem oraz gałką muszkatołową, po czym zostawiamy chwilę na minimalnym ogniu mieszając, aż całość lekko zgęstnieje.
  • W środku schabu wydrążamy dziurę, po czym nacieramy go masłem zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Przygotowane wcześniej opieńki mieszamy ze startym serem i faszerujemy nimi mięso. 
  • Na koniec oprószamy schab rozmarynem i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Wlewamy śmietanę tak, aby mięso było zanurzone mniej więcej do połowy. Pieczemy przez 80 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Gotowy schab ostudzamy i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę, aby farsz w środku zastygł. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.