Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Schab w kapuście kiszonej z sosem borowikowo-piwnym

PRZEPIS:

  • Schab kroimy w centymetrowe plastry, myjemy i ubijamy. Kapustę gotujemy przez 10 minut, żeby nie była za kwaśna i odlewamy wodę.
  • Na połowie przygotowanego masła smażymy chwilę (1 minutę) przetarty przez praskę czosnek, a następnie obsmażamy po 2 minuty z obu stron mięso.
  • Wysmarowane masłem naczynie żaroodporne wykładamy połową kapusty kiszonej. Kładziemy na nią schab, który polewamy tłuszczem z patelni, posypujemy obficie solą oraz pieprzem, przykrywamy liśćmi lubczyku, po czym nakładamy następną warstwę kapusty. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10 minut.
    Podajemy z kapustą oraz sosem grzybowym z poniższego przepisu. 

Przepis na sos:

  • Oczyszczone grzyby oraz cebulę kroimy w kostkę.
  • Roztapiamy masło na rozgrzanej patelni i szklimy na nim cebulę. Dodajemy posiekany czosnek, mieszamy i dorzucamy grzyby. Smażymy całość przez około 3 minuty, a następnie zalewamy piwem. Gotujemy jeszcze przez 3 minuty na dużym ogniu.
  • Zahartowaną śmietanę (rozrobioną z 2-3 łyżkami wywaru) wlewamy do sosu intensywnie mieszając. Gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.