Schab z jabłkami w curry

schab rozmaryn czosnek

PRZEPIS:

Mięso płuczemy, wstawiamy do żaroodpornego naczynia i nacinamy lekko skórę. Z gałązek rozmarynu odrywamy listki i razem z czosnkiem drobno siekamy. Polewamy schab oliwą z oliwek i przyprawiamy solą, pieprzem, ziarnami kolendry, posiekanym rozmarynem oraz czosnkiem. Rękami obtaczamy przyprawy po całym mięsie, po czym wstawiamy je do lodówki na co najmniej godzinę.
Po zamarynowaniu się mięsa, wkładamy je do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.


Jabłka obieramy, drylujemy i kroimy w dużą kostkę. Obrany imbir wraz pietruszką drobno siekamy. W małym garnku rozpuszczamy masło i dodajemy jabłka, curry, imbir oraz chili. Smażymy je przez 4-5 minut, po czym dodajemy pietruszkę i wyciskamy sok z cytryny. Smażymy jeszcze 2-3 minuty. Podajemy z pokrojonym w plastry schabem.


jabłka w curry schab z jabłkami w curry

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.