Smakowite miseczki z dyni piżmowej

dynia piżmowa faszerowana dynia piżmowa

PRZEPIS:

Dynię dokładnie płuczemy, po czym odcinamy jej dolną część (ok. 10 cm kawałek) i usuwamy łyżką pestki. Następnie przekładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. Z pozostałej części dyni również usuwamy pestki, po czym można pokroić ją w 2 cm kawałki i upiec wszystko razem, a następnie wykorzystać do innych dań, jak np.:

Zupa krem z pieczoną dynią piżmową i rozmarynem 

Krewetki z dynią piżmową, burakami i ziemniakami

Krem grzybowy z dynia piżmową


Czosnek drobno siekamy, a cebulę i pieczarki kroimy w małą kostkę. 


Rozgrzewamy na patelni masło, po czym dodajemy chili oraz połowę posiekanego czosnku i podsmażamy krótko, cały czas mieszając, a następnie dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki i smażymy przez 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Na koniec wyciągamy papryczkę. 


Ogórki kroimy na małe kawałki i wrzucamy do miski wraz z fasolą, pozostałym czosnkiem oraz usmażoną cebulą i pieczarkami. Wszystko przyprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy i przekładamy do upieczonej dyni. Wierzch przykrywamy odrobiną sera camembert lub pleśniowego i wkładamy całość do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni, na 5 minut.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.