Miseczki z dyni piżmowej
PRZEPIS:
- Dynię dokładnie płuczemy, po czym odcinamy jej dolną część (ok. 10 cm kawałek) i usuwamy łyżką pestki. Następnie przekładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. Z pozostałej części dyni również usuwamy pestki, po czym można pokroić ją w 2 cm kawałki i upiec wszystko razem, a następnie wykorzystać do innych dań, jak np.: Zupa krem z pieczoną dynią piżmową i rozmarynem Krewetki z dynią piżmową, burakami i ziemniakami Krem grzybowy z dynia piżmową
- Czosnek drobno siekamy, a cebulę i pieczarki kroimy w małą kostkę.
- Rozgrzewamy na patelni masło, po czym dodajemy chili oraz połowę posiekanego czosnku i podsmażamy krótko, cały czas mieszając, a następnie dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki i smażymy przez 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Na koniec wyciągamy papryczkę.
- Ogórki kroimy na małe kawałki i wrzucamy do miski wraz z fasolą, pozostałym czosnkiem oraz usmażoną cebulą i pieczarkami. Wszystko przyprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy i przekładamy do upieczonej dyni. Wierzch przykrywamy odrobiną sera camembert lub pleśniowego i wkładamy całość do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni, na 5 minut.