Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Sos orzechowy na słodko

Do przygotowania orzechowego sosu potrzebujemy rozpuścić 1 łyżkę miodu na małej patelni lub w rondlu. Dodajemy 5 łyżek mleczka kokosowego, jeżeli ma zwartą konsystencję lub 10-12 łyżek, gdy jest rzadkie. Mieszamy, aż powstanie jednolita konsystencja. Gotujemy, aż nadmiar wody wyparuje, często mieszając. Kiedy ostygnie łączymy z pokrojonymi migdałami oraz orzechami nerkowca.

Zamiast podanych orzechów można użyć laskowych, włoskich, ziemnych (niesolonych), bądź też suszone lub świeże owoce. Ewentualnie można również doprawić sos cynamonem.

Przepis na placki jaglane znajdziesz klikając TUTAJ.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.