Staropolska zupa z „prawdziwych” grzybów

kuchnia staropolska zupa grzybowa

OPIS:

O dobrą lekturę na tegoroczną jesień zadbała moja przyjaciółka. Kochane dziewczę przytargało mi pewnego dnia do domu kopiec książek kucharskich, które przez lata gromadziła jej mama.
Ciekawie jest zaglądnąć w dawny zbiór kulinarnych przepisów, gdzie w kuchni kraja się, wybija jajka, mięso trzeba zbić, zemleć i przesmażyć, oregano popularnie nazywane jest lebiodką, a tort ma być "kruchy jak szczęście".
W podziękowaniu za wiele cennych informacji, porad oraz receptur, ten i wiele innych przepisów w tej kategorii z dedykacją dla Ciebie Ola.

PRZEPIS:

Borowiki czyścimy z piasku i płuczemy w zimnej wodzie. Kapelusze kroimy w cienkie paski. Trzonki i cebulę drobno siekamy.


Kluski lane gotujemy 10-15 minut w osolonej wodzie.


W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy grzyby oraz cebulę i smażymy przez dłuższy czas, do momentu aż się zarumienią.


Zalewamy wywarem i zagotowujemy.


Dodajemy zahartowaną śmietanę, zagotowujemy i ściągamy z ognia.


Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Podajemy z lanymi kluskami.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.