Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Szczawiowa

PRZEPIS:

  • Do dużego garnka wkładamy dokładnie opłukaną porcję rosołową, zalewamy wodą, dodajemy 2 łyżeczki soli i zagotowujemy, po czym zmniejszamy grzanie do minimum i gotujemy przez godzinę.  
  • Zbieramy pianę z powierzchni wywaru (np. łyżką cedzakową), a następnie dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki, seler, pietruszkę, cebulę oraz opłukane natki wraz z przyprawami (liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem). Całość gotujemy na małym ogniu przez 30 minut.  
  • W osobnym garnku zagotowujemy wodę, po czym wkładamy do niej jajka na 8 minut. 
  • Odcedzamy bulion od pozostałych składników (można zostawić marchewkę) i dodajemy do niego opłukany i posiekany szczaw. Gotujemy 5 minut, po czym doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. 
  • Mąkę rozrabiamy z 3-4 łyżkami wywaru, a następnie mieszamy ze śmietaną. Dodajemy jeszcze kilka łyżek wywaru do śmietany, za każdym razem mieszając, aby nabierała wyższej temperatury, a następnie stopniowo dodajemy do zupy i mieszamy. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. 
  • Zupę szczawiową podajemy z jajkami i kromką wiejskiego chleba. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.