Szczawiowa
PRZEPIS:
- Do dużego garnka wkładamy dokładnie opłukaną porcję rosołową, zalewamy wodą, dodajemy 2 łyżeczki soli i zagotowujemy, po czym zmniejszamy grzanie do minimum i gotujemy przez godzinę.
- Zbieramy pianę z powierzchni wywaru (np. łyżką cedzakową), a następnie dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki, seler, pietruszkę, cebulę oraz opłukane natki wraz z przyprawami (liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem). Całość gotujemy na małym ogniu przez 30 minut.
- W osobnym garnku zagotowujemy wodę, po czym wkładamy do niej jajka na 8 minut.
- Odcedzamy bulion od pozostałych składników (można zostawić marchewkę) i dodajemy do niego opłukany i posiekany szczaw. Gotujemy 5 minut, po czym doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
- Mąkę rozrabiamy z 3-4 łyżkami wywaru, a następnie mieszamy ze śmietaną. Dodajemy jeszcze kilka łyżek wywaru do śmietany, za każdym razem mieszając, aby nabierała wyższej temperatury, a następnie stopniowo dodajemy do zupy i mieszamy. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
- Zupę szczawiową podajemy z jajkami i kromką wiejskiego chleba.