Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Szpinakowe tagliatelle z warzywami i krewetkami

PRZEPIS:

  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cukinię kroimy w cienkie plastry. Oliwki i pomidory koktajlowe przecinamy na pół. Duże pomidory parzymy, obieramy i miksujemy. Paprykę drylujemy i kroimy w krótkie paski.
  • Na gorącej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajmy na nią przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy krótką chwilę, po czym dodajemy oczyszczone krewetki i smażymy około 3 minuty mieszając, a następnie przekładamy je na talerz.
  • Na tej samej patelni kładziemy cukinię oraz paprykę i lekko przysmażamy przez 2 minuty z każdej strony. Następnie zalewamy zmiksowanymi pomidorami i odrobiną wody (1/4 szklanki). Dusimy przez 5 minut pod przykryciem. Dodajemy krewetki z czosnkiem, mieszankę przypraw, sól i pieprz do smaku. Dusimy kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy oliwki.
    Porcje makaronu podajemy zalane sosem wraz z pomidorami koktajlowymi i ewentualnie listkiem bazylii do dekoracji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.