Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Szyszki

Mały powrót do przeszłości.
Dla mnie sklepik szkolny mógłby nie istnieć, gdyby nie było w nim szyszek.

Przepis mocniej karmelowy od tradycyjnego. Standardowe szyszki otrzymasz po zredukowaniu krówek o 40 g oraz masła o nieco ponad 20g.
Smakoszom krówek natomiast, z pewnością bardziej spodoba się poniższa wersja ;)

PRZEPIS:

  • Roztapiamy masło na gorącej patelni, po czym dodajemy krówki i rozpuszczamy je na małym ogniu często mieszając, aby się nie przypaliły. 
  • Do gotowej masy dodajemy ryż preparowany, mieszamy i odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
  • Jeszcze ciepłą masę rozdzielamy na mniejsze kawałki i modelujemy szyszki lekko je ugniatając, aby wszystkie ziarna się skleiły. Odstawiamy do wystygnięcia. 

Przygotowanie masy z ryżu preparowanego jest sprawdzonym sposobem na mile spędzony czas wspólnie z dziećmi w kuchni.

Prostota wykonania oraz plastyczna forma gwarantują zarówno powodzenie w przygotowaniach, jak i świetną zabawę przy modelowaniu gotowej masy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.