Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Szyszki

Mały powrót do przeszłości. Dla mnie sklepik szkolny mógłby nie istnieć, gdyby nie było w nim szyszek… Przepis nieco bardziej karmelowy od tradycyjnego. Standardowe szyszki otrzymacie po zredukowaniu krówek o 40 g (4 sztuki) oraz masła o nieco ponad 20 g. Natomiast jeśli ktoś lubi krówki, to zachęcam do wypróbowania tej wersji ;)

PRZEPIS:

  • Roztapiamy masło na gorącej patelni, po czym dodajemy krówki i rozpuszczamy je na małym ogniu często mieszając, aby się nie przypaliły. 
  • Do gotowej masy dodajemy ryż preparowany, mieszamy i odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
  • Jeszcze ciepłą masę rozdzielamy na mniejsze kawałki i modelujemy szyszki lekko je ugniatając, aby wszystkie ziarna się skleiły. Odstawiamy do wystygnięcia. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.