Tarta z malinami

PRZEPIS:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w małą kostkę masło, jajko, cukier i szczyptę soli. Za pomocą widelca rozcieramy masło, a następnie rękami ugniatamy ciasto na jednolitą masę. Wkładamy do lodówki na około godzinę.


Ciasto rozwałkowujemy na szerokość średnicy formy, grubość około 0,5 cm. Formę smarujemy masłem i wkładamy do niej ciasto, które przykrywamy folią aluminiową. Na wierzch kładziemy np. kawałki jabłka, fasolę lub specjalne kulki ceramiczne do pieczenia, aby obciążyć ciasto i zapobiec jego wybrzuszaniu. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Zdejmujemy obciążenie wraz z folią aluminiową i pieczemy jeszcze około 10 minut, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru.


W czasie pieczenia ciasta miksujemy ze sobą wszystkie składniki na krem. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni. Wylewamy masę na ciasto i pieczemy przez około 10 minut, do momentu gdy masa stężeje.


W celu ułożenia kwiatu, kroimy śliwkę i nektarynkę wzdłuż, w ćwiartki. Kładziemy na środku malinę, a wkoło niej naprzemiennie nektarynka ze śliwką, jako płatki kwiatu. Pozostałą przestrzeń pokrywamy gęsto malinami.


SKŁADNIKI NA KREM:

1. 300 g sera mascarpone
2. 250 ml słodzonego mleka skondensowanego
3. 3 jajka
4. ziarna z 1/2 laski wanilii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.