Tarte Tatin

Tarte Tatin na cieście francuskim Tarte Tatin
Pierwszy raz przyrządzaliśmy je z kolegą Camillem, kiedy gościł nas w Paryżu, dzieląc się z nami swoimi rodzimymi smakami. 

- Jakie są trzy najważniejsze składniki kuchni francuskiej? - pyta, a nasze niepewne odpowiedzi krążą wokół wyszukanych produktów, jak szafran, lawenda... może wino. - Masło, masło i jeszcze raz masło! - odpowiada.

Także chcąc poczuć iście francuski smak nie żałujcie masła ;) 

Od tamtej chwili przepis ten stał się sposobem na szybki jabłecznik w naszym domu, a można spróbować jeszcze szybszej wersji na gotowym cieście francuskim, która jest również dobra, ale mimo wszystko nieco słabsza, dlatego zachęcamy do przygotowania własnego - przepis znajdziesz na dole. 

PRZEPIS:

Przygotowujemy ciasto z przepisu poniżej. Jabłka obieramy, wydrążamy środek i kroimy na ćwiartki.


Cukier karmelizujemy na suchej patelni, a gdy prawie całkowicie się rozpuści dodajemy masło. Ćwiartki jabłek posypujemy obficie cynamonem i dodajemy do karmelu. Mieszamy do momentu, aż lekko zmiękną.


Jabłka przekładamy do okrągłej (niekoniecznie) formy o średnicy 25 cm. Przykrywamy owoce rozwałkowanym cienko ciastem, a jego ewentualny nadmiar odcinamy lub zawijamy do środka. Wkładamy do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 25 minut.
Na cieście francuskim pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut.


Odstawiamy ciasto do wystygnięcia i lekkiego stężenia karmelu na około 10-15 minut, tak aby nabrało pokojowej temperatury, a nie zupełnie wystygło, bo karmel może skleić ciasto z naczyniem. Przykrywamy formę dużym talerzem i sprawnym oraz dynamicznym ruchem odwracamy ciasto na talerz.
Tarte tatin, idealnie komponuje się na ciepło z porcją lodów, podobnie jak szarlotka.


SKŁADNIKI NA CIASTO:

1. 200 g mąki
2. 100 g (1/2 kostki) masła w pokojowej temperaturze
3. 2 łyżki cukru
4. szczypta soli
5. 1 żółtko

WYKONANIE:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą ręcznie lub za pomocą miksera do momentu uzyskania jednolitej masy. Ugniecione ciasto wkładamy do lodówki.


Przed samym włożeniem ciasta do piekarnika, gdy wykładamy jabłka do formy, posypujemy lekko mąką blat lub stolnicę i rozwałkowujemy cienko ciasto.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.