Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Tarte Tatin

Pierwszy raz przyrządzaliśmy je z kolegą Camillem, kiedy gościł nas w Paryżu, dzieląc się z nami swoimi rodzimymi smakami. 

– Jakie są trzy najważniejsze składniki kuchni francuskiej? – pyta, a nasze niepewne odpowiedzi krążą wokół wyszukanych produktów, jak szafran, lawenda… może wino. – Masło, masło i jeszcze raz masło! – odpowiada.

Także chcąc poczuć iście francuski smak nie żałujcie masła ;) 

Od tamtej chwili przepis ten stał się sposobem na szybki jabłecznik w naszym domu, a można spróbować jeszcze szybszej wersji na gotowym cieście francuskim, która jest również dobra, ale mimo wszystko nieco słabsza, dlatego zachęcamy do przygotowania własnego – przepis znajdziesz na dole. 

PRZEPIS:

  • Przygotowujemy ciasto z przepisu poniżej. Jabłka obieramy, wydrążamy środek i kroimy na ćwiartki.
  • Cukier karmelizujemy na suchej patelni, a gdy prawie całkowicie się rozpuści dodajemy masło. Ćwiartki jabłek posypujemy obficie cynamonem i dodajemy do karmelu. Mieszamy do momentu, aż lekko zmiękną.
  • Jabłka przekładamy do okrągłej (niekoniecznie) formy o średnicy 25 cm. Przykrywamy owoce rozwałkowanym cienko ciastem, a jego ewentualny nadmiar odcinamy lub zawijamy do środka. Wkładamy do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 25 minut.
    Na cieście francuskim pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut.
  • Odstawiamy ciasto do wystygnięcia i lekkiego stężenia karmelu na około 10-15 minut, tak aby nabrało pokojowej temperatury, a nie zupełnie wystygło, bo karmel może skleić ciasto z naczyniem. Przykrywamy formę dużym talerzem i sprawnym oraz dynamicznym ruchem odwracamy ciasto na talerz.
    Tarte tatin, idealnie komponuje się na ciepło z porcją lodów, podobnie jak szarlotka.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • Wszystkie składniki łączymy ze sobą ręcznie lub za pomocą miksera do momentu uzyskania jednolitej masy. Ugniecione ciasto wkładamy do lodówki.
  • Przed samym włożeniem ciasta do piekarnika, gdy wykładamy jabłka do formy, posypujemy lekko mąką blat lub stolnicę i rozwałkowujemy cienko ciasto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.