Tosty francuskie z jajkami w koszulkach oraz sosem holenderskim

tosty francuskie ze szparagami jajkami po florencku i sosem holenderskim

PRZEPIS:

Odlewamy około 1/3 sosu (przepis poniżej), którym zalewamy równomiernie kromki i odstawiamy, aby wszystko się wchłonęło. Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów, a pozostałą część wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki cukru i gotujemy przez 1 minutę.


Mały garnek napełniamy do połowy wodą i dodajemy kilka kropel octu. Jajka wbijamy do małej miski. Kiedy woda zaczyna się gotować zmniejszamy ogień do minimum, mieszamy aby powstał mały wir wodny i w samym środku zanurzamy miskę możliwie jak najgłębiej, po czym  przelewamy delikatnie jajko do wrzątku. Jeżeli białko się rozpłynie, można je lekko zagarnąć łopatką. Gotujemy 4 minuty lub do momentu ścięcia się białka.


W tym czasie smażymy z dwóch stron tosty nasączone sosem holenderskim. Na gotowe tosty wykładamy plastry sera, szynki i przekrojone na pół szparagi ułożone obok siebie, po czym kładziemy na nie jajka po florencku i polewamy sosem holenderskim.


SKŁADNIKI NA SOS HOLENDERSKI:

1. 2 żółtka i jedno białko
2. sok z połowy cytryny
3. 1/2 kostki roztopionego masła
4. sól
5. pieprz
6. 2 łyżki majonezu
7. łyżka musztardy francuskiej
8. łyżeczka cukru

WYKONANIE:

Żółtka i białko roztrzepujemy z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem do momentu, aż uzyskamy puszystą masę. Dodajemy powoli pół kostki roztopionego masła, dalej mocno roztrzepując, następnie majonez, musztardę francuską i cukier. Naczynie z sosem umieszczamy w gotującej się wodzie lub specjalnym naczyniu do gotowania na parze i intensywnie mieszamy, aż sos zgęstnieje. Jeżeli umieścimy naczynie bezpośrednio na gazie jajko łatwo się zetnie.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.