Tosty francuskie z jajkami w koszulkach oraz sosem holenderskim
PRZEPIS:
- Odlewamy około 1/3 sosu (przepis poniżej), którym zalewamy równomiernie kromki i odstawiamy, aby wszystko się wchłonęło. Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów, a pozostałą część wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki cukru i gotujemy przez 1 minutę.
- Mały garnek napełniamy do połowy wodą i dodajemy kilka kropel octu. Jajka wbijamy do małej miski. Kiedy woda zaczyna się gotować zmniejszamy ogień do minimum, mieszamy aby powstał mały wir wodny i w samym środku zanurzamy miskę możliwie jak najgłębiej, po czym przelewamy delikatnie jajko do wrzątku. Jeżeli białko się rozpłynie, można je lekko zagarnąć łopatką. Gotujemy 4 minuty lub do momentu ścięcia się białka.
- W tym czasie smażymy z dwóch stron tosty nasączone sosem holenderskim. Na gotowe tosty wykładamy plastry sera, szynki i przekrojone na pół szparagi ułożone obok siebie, po czym kładziemy na nie jajka po florencku i polewamy sosem holenderskim.
SOS HOLENDERSKI
Żółtka i białko roztrzepujemy z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem do momentu, aż uzyskamy puszystą masę. Dodajemy powoli pół kostki roztopionego masła, dalej mocno roztrzepując, następnie majonez, musztardę francuską i cukier. Naczynie z sosem umieszczamy w gotującej się wodzie lub specjalnym naczyniu do gotowania na parze i intensywnie mieszamy, aż sos zgęstnieje. Jeżeli umieścimy naczynie bezpośrednio na gazie jajko łatwo się zetnie.