Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Tosty francuskie z jajkami w koszulkach oraz sosem holenderskim

PRZEPIS:

  • Odlewamy około 1/3 sosu (przepis poniżej), którym zalewamy równomiernie kromki i odstawiamy, aby wszystko się wchłonęło. Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów, a pozostałą część wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki cukru i gotujemy przez 1 minutę.
  • Mały garnek napełniamy do połowy wodą i dodajemy kilka kropel octu. Jajka wbijamy do małej miski. Kiedy woda zaczyna się gotować zmniejszamy ogień do minimum, mieszamy aby powstał mały wir wodny i w samym środku zanurzamy miskę możliwie jak najgłębiej, po czym  przelewamy delikatnie jajko do wrzątku. Jeżeli białko się rozpłynie, można je lekko zagarnąć łopatką. Gotujemy 4 minuty lub do momentu ścięcia się białka.
  • W tym czasie smażymy z dwóch stron tosty nasączone sosem holenderskim. Na gotowe tosty wykładamy plastry sera, szynki i przekrojone na pół szparagi ułożone obok siebie, po czym kładziemy na nie jajka po florencku i polewamy sosem holenderskim.

SOS HOLENDERSKI

Żółtka i białko roztrzepujemy z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem do momentu, aż uzyskamy puszystą masę. Dodajemy powoli pół kostki roztopionego masła, dalej mocno roztrzepując, następnie majonez, musztardę francuską i cukier. Naczynie z sosem umieszczamy w gotującej się wodzie lub specjalnym naczyniu do gotowania na parze i intensywnie mieszamy, aż sos zgęstnieje. Jeżeli umieścimy naczynie bezpośrednio na gazie jajko łatwo się zetnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.