Truskawki w czekoladzie
PRZEPIS:
- Mleczną czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, po czym przekładamy do rondla lub metalowej miseczki, którą umieszczamy w małym garnku wypełnionym wodą (powinna ona być co najmniej równa poziomowi czekolady, a najlepiej sięgać o 1 cm wyżej). Garnek umieszczamy na palniku i rozpuszczamy czekoladę w tzw. kąpieli wodnej, często mieszając.
- Powtarzamy pierwszy etap z użyciem białej czekolady.
- Truskawki płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie zanurzamy je w roztopionej czekoladzie omijając szypułki (1/2 w mlecznej i 1/2 w białej), po czym odstawiamy do zastygnięcia. Można do części białej czekolady dodać czerwony barwnik i zanurzyć w niej część truskawek oraz zrobić z niej lekkie „muśnięcia” na mlecznej lub białej czekoladzie.
- Ewentualne posypki należy użyć od razu po zanurzeniu truskawki w czekoladzie, bo gdy pozwolimy jej zastygnąć posypka nie przyklei się do niej. Posypki serduszka oraz srebrne kuleczki można dostać od Dr.Oetker.