Uszka do barszczu
PRZEPIS:
- Ciasto:
Przesiewamy mąkę na stolnicę lub do miski, dodajemy szczyptę soli, ciepłe masło i dolewając stopniowo ciepłą wodę mieszamy wszystko rękami, aż do uzyskania miękkiego ciasta. Następnie odstawiamy na kilkanaście minut.
- Farsz:
Grzyby płuczemy, po czym zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na kilka godzin. Następnie gotujemy do miękkości przez 1-1,5 godziny, po czym odcedzamy i drobno kroimy (możemy też użyć grzybów pozostałych z przygotowania barszczu wigilijnego). Cebulę kroimy w drobną kostkę i lekko szklimy na rozgrzanym maśle. Dodajemy grzyby i smażymy przez 5 minut, po czym dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy kolejne 5 minut. Gotowy farsz przecieramy przez maszynkę, aby uzyskać jednolitą masę. Opcjonalnie możemy dodać jajko, dzięki czemu farsz nie będzie za sypki i nie rozpłynie się w zupie jeśli przekroimy uszka. - Lepienie:
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego okręgi takiej wielkości, jakiej chcemy mieć uszka, np. filiżanką do espresso. Na środku każdego okręgu nakładamy farsz i składamy na pół na kształt pieroga, zlepiając brzegi. Ponownie składamy na pół i zlepiamy ze sobą przeciwstawne rogi. Można też zrobić uszka z małych kwadratów: nakładamy farsz, łączymy przeciwstawne rogi, zlepiamy ciasto i składamy na pół zlepiając dwa końce. Uszka gotujemy w lekko wrzącej i osolonej wodzie około minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię.