Vasilopita (noworoczne ciasto greckie)
Tradycyjne greckie ciasto noworoczne o przyjemnym, cytrusowym aromacie. Przyrządza się je z charakterystyczną dla greckiej kuchni przyprawą Mahleb z wiśniowych pestek, która aromat ma przybliżony do marcepanowego, dlatego można ją zastąpić ekstraktem z migdałów (np. od Dr Oetker) lub pominąć. W wolnym tłumaczeniu jest to ciasto świętego Bazylego, którego imieniny obchodzone są pierwszego dnia roku. Zwyczajowo, przed upieczeniem wkłada się w nie monetę i osoba która na nią trafi cieszy się całorocznym szczęściem :)
Domowy przepis nadesłany przez koleżankę z Cypru, gdyż jak większość greckich tradycji, również i ta jest kultywowana na wyspie Afrodyty. Ioulia poleca dodać 2-3 łyżeczki koniaku, a od siebie dodam, że miąższ z laski wanilii, jak i odrobina startej skórki z pomarańczy też się dobrze sprawdza.
PRZEPIS:
- Jajka ucieramy z tłuszczem i cukrem, po czym dodajemy sok z pomarańczy, startą skórkę, mielone goździki i ewentualnie inne przyprawy, które wymieniałam wyżej.
- Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, najlepiej przesiewając przez sito, a następnie dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita, gęsta konsystencja. Do gotowej masy można dodać pieniążka.
- Piekarnik rozgrzewamy do 140 stopni. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę. Pieczemy przez ok. 60 minut.
1 comments
Ale wspaniałe! 🙂