Vege-burgery z batatów i buraków
PRZEPIS:
- Komosę ryżową zostawiamy do namoczenia w zimnej wodzie na 15 minut, a następnie dobrze płuczemy i przesypujemy do garnka, zalewając wodą (1,5 szklanki). Gotujemy około 20 minut, po czym zdejmujemy z ognia zostawiając pokrywkę.
- Bataty obieramy, kroimy w ćwiartki i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, na około 20 minut, aż będą miękkie.
- Buraki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, przez około 20 minut, zależnie od wielkości.
- Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i podsmażamy na nim posiekany czosnek, po czym szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gotowe bataty rozgniatamy widelcem, po czym łączymy z cebulą, czosnkiem, tymiankiem, solą oraz pieprzem i wszystko mieszamy (można ewentualnie dodać jeszcze mielone chili).
- Buraki również rozgniatamy widelcem, po czym dodajemy komosę ryżową, przyprawiamy do smaku majerankiem, solą oraz świeżo mielonym pieprzem i mieszamy.
- Bułki kroimy na pół i smarujemy każdą połowę musem z buraków i batatów.
- Burgery można podawać z wieloma sosami, ale szczególnie dobrze komponuje się z domowym Ajvarem w towarzystwie rukoli.
Przepis na Ajvar tutaj.