Walentynkowe naleśniki
Odrobina kreatywności i prostemu daniu można dodać nutki romantyzmu.
Dodaj mu również osobistego wydźwięku pisząc czekoladowe wyznanie lub zabawną anegdotkę przypominającą miłe wspólne chwile.
PRZEPIS:
- Ubijamy jajka i łączymy z mlekiem, wodą, mąką i odrobiną soli, tak aby powstało gęste, lejące ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąkę, aby je zagęścić lub mleko, by je rozrzedzić.
- Do jednolitego ciasta dodajemy kilka kropel barwnika spożywczego, najlepiej stopniowo, mieszając po każdym razie, aż uzyskamy intensywną czerwień.
- Roztapiamy 1-2 łyżki masła na niewielkiej patelni. Tłuszcz powinien całkowicie przykrywać dno, aby naleśniki równomiernie nabierały ciemniejszego koloru podczas smażenia. Smażymy na małym ogniu z obu stron, nie pozwalając im się zrumienić.
- Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem, po czym nakładamy odrobinę na naleśnika i zwijamy w rulon.
- Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i przelewamy do szprycy ozdobnej. Na dużym talerzu piszemy miłosną i/lub zabawną anegdotkę dla swojej drugiej połówki. Obok kładziemy naleśnika, a na nim wycięte z papieru serce, po czym oprószamy naleśnika cukrem pudrem i zdejmujemy z niego szablon serca.