Warzywa w panierce z sosem grzybowym

warzywa panierowane z sosem grzybowym zbieranie grzybów

PRZEPIS:

Grzyby płuczemy, po czym zalewamy szklanką wody i odstawiamy na około 4 godziny do namoczenia.
*Można również użyć świeżych grzybów, a później zamiast dodawać do gotowania wodę po grzybach, to użyć tę samą ilość świeżej wody lub bulionu.


Cebulę kroimy w kostkę, a grzyby odcedzamy (zostawiając wodę) i kroimy na mniejsze kawałki. 


Na dużej patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulę, po czym dodajemy grzyby, podsmażamy chwilę i zalewamy wodą pozostałą po ich namaczaniu. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ewentualnie dla zaostrzenia smaku 1-2 małe papryczki chili. 


Przykrywamy patelnię i na minimalnym ogniu dusimy grzyby przez 10 minut. Następnie ściągamy przykrywkę i gotujemy, aż większość wody wyparuje, mieszając od czasu do czasu. 


Wyciągamy ziele angielskie oraz liście laurowe, po czym dodajemy posiekany koperek oraz zahartowaną śmietanę (rozcieńczoną z gorącym wywarem). Intensywnie mieszamy, zagotowujemy i ściągamy z ognia, a na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 


Do takiego sosu idealnie pasują panierowane warzywa, takie jak cukinia, papryka, dynia itp., ale również frytki z batatów, ziemniaków i buraków. 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.