Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Zapiekanka z kwiatem cukinii i pomidorkami koktajlowymi.

PRZEPIS:

  • Kwiaty cukinii przecinamy wzdłuż na połowy. Cukinie kroimy w plastry a pomidorki na połowy. Liście rozmarynu drobno siekamy, a ser żółty ścieramy na grubych oczkach.
  • Jajka miksujemy z mlekiem, około 2 łyżeczkami soli, pieprzem i pieprzem cayenne. Dodajemy ser, rozmaryn oraz szczypiorek i wszystko mieszamy.
  • Wysokie przynajmniej na 3 centymetry naczynie żaroodporne smarujemy równomiernie masłem. Wylewamy jajeczną mieszankę do naczynia, wykładamy na całej objętości ¾ cukinii (najlepiej te większe plastry), po czym posypujemy całość równomiernie serem. Następnie wykładamy delikatnie na wierzch pozostałe cukinie wraz z kwiatami i przekrojonymi na pół pomidorami. Posypujemy odrobiną pieprzu cayenne i przykrywamy naczynie folią aluminiową. Grillujemy na małym żarze przez około godzinę, do momentu aż masa całkowicie się zetnie.
    Danie możemy również wykonać w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku, piekąc przez godzinę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.