Zupa krem paprykowo-dyniowa

zupa krem paprykowo-dyniowa pestki dyni

PRZEPIS:

Papryki płuczemy, po czym kroimy wzdłuż na połowy i usuwamy gniazda nasienne. Cebulę kroimy na pół, zostawiając w łupinie. Dynię kroimy na mniejsze kawałki, również zostawiając skórę.


Warzywa wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 minut, do momentu, aż dynia będzie miękka. Warto rozłożyć równomiernie na blasze również pestki dyni, które później można podać z zupą. 


Cebulę oraz dynię obieramy i razem z papryką przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem, dodajemy tymianek, ziarna kolendry, chili, łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Całość zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 10-15 minut. 


Wyciągamy papryczki chili z zupy, po czym miksujemy wszystko na gładki krem i ponownie zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i podajemy z obranymi pestkami dyni. Można również oprószyć startym serem. 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.