Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Zupa krem paprykowo-dyniowa

PRZEPIS:

  • Papryki płuczemy, po czym kroimy wzdłuż na połowy i usuwamy gniazda nasienne. Cebulę kroimy na pół, zostawiając w łupinie. Dynię kroimy na mniejsze kawałki, również zostawiając skórę.
  • Warzywa wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 minut, do momentu, aż dynia będzie miękka. Czosnek w łupinie dokładamy po około 10 minutach. Warto rozłożyć równomiernie na blasze również pestki dyni, które później można podać z zupą. 
  • Cebulę oraz dynię obieramy i razem z papryką przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem, dodajemy tymianek, ziarna kolendry, chili, łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Całość zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 10-15 minut. 
  • Wyciągamy papryczki chili z zupy, po czym miksujemy wszystko na gładki krem i ponownie zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i podajemy z obranymi pestkami dyni. Można również oprószyć startym serem. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.