Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Zupa krem z jarmużu

PRZEPIS:

  • W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i szklimy na niej pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy chwilę, aż poczujemy jego aromat, po czym zalewamy bulionem. 
  • Do bulionu dodajemy curry, kumin, liście kaffiru lub liście laurowe i zagotowujemy. 
  • Z dobrze opłukanego jarmużu odcinamy twarde ogonki, a liście rwiemy na małe kawałki, po czym dodajemy je do bulionu i gotujemy przez minutę. 
  • Ściągamy bulion z ognia, wyciągamy liście kaffiru, dodajemy awokado i miksujemy wszystko blenderem, do momentu, aż powstanie gładki krem. Dodajemy mleczko kokosowe i ponownie miksujemy. 
  • Krem ponownie zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu do 2 minut. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 
  • Zupa świetnie komponuje się z przyprawionymi paluchami z ciasta drożdżowego lub po prostu z grzankami obsypanymi tymiankiem. 

2 comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.