Zupa krem z jarmużu

grzanki z tymiankiem

PRZEPIS:

W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i szklimy na niej pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy chwilę, aż poczujemy jego aromat, po czym zalewamy bulionem. 


Do bulionu dodajemy curry, kumin, liście kaffiru lub liście laurowe i zagotowujemy. 


Z dobrze opłukanego jarmużu odcinamy twarde ogonki, a liście rwiemy na małe kawałki, po czym dodajemy je do bulionu i gotujemy przez minutę. 


Ściągamy bulion z ognia, wyciągamy liście kaffiru, dodajemy awokado i miksujemy wszystko blenderem, do momentu, aż powstanie gładki krem. Dodajemy mleczko kokosowe i ponownie miksujemy. 


Krem ponownie zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu do 2 minut. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 


Zupa świetnie komponuje się z przyprawionymi paluchami z ciasta drożdżowego lub po prostu z grzankami obsypanymi tymiankiem. 


2 comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.