Zupa krem z jarmużu
PRZEPIS:
- W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i szklimy na niej pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy chwilę, aż poczujemy jego aromat, po czym zalewamy bulionem.
- Do bulionu dodajemy curry, kumin, liście kaffiru lub liście laurowe i zagotowujemy.
- Z dobrze opłukanego jarmużu odcinamy twarde ogonki, a liście rwiemy na małe kawałki, po czym dodajemy je do bulionu i gotujemy przez minutę.
- Ściągamy bulion z ognia, wyciągamy liście kaffiru, dodajemy awokado i miksujemy wszystko blenderem, do momentu, aż powstanie gładki krem. Dodajemy mleczko kokosowe i ponownie miksujemy.
- Krem ponownie zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu do 2 minut. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
- Zupa świetnie komponuje się z przyprawionymi paluchami z ciasta drożdżowego lub po prostu z grzankami obsypanymi tymiankiem.
Grzanki z tymiankiem
2 comments
Wspaniała!
Jak i ta entuzjastyczna opinia! Dziękuję!