Zupa krem z pieczoną dynią piżmową i rozmarynem
PRZEPIS:
- Usuwamy gniazdo nasienne papryki i kroimy ją wzdłuż na 3 części. Cebulę kroimy na pół, zostawiając w łupinie. Dynię kroimy na mniejsze kawałki, również zostawiając skórę.
- Warzywa wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 minut, do momentu aż dynia będzie miękka.
- Cebulę oraz dynię obieramy i razem z papryką przekładamy do garnka. Dodajemy liście rozmarynu i zalewamy bulionem.
- Całość zagotowujemy i na małym ogniu zostawiamy jeszcze na 10 minut. Następnie, gdy zupa lekko przestygnie miksujemy ją na gładki krem i ponownie zagotowujemy.
- Zupę można podawać z tartym żółtym serem, np. długo dojrzewającym, oprószoną suszonym rozmarynem.
2 comments
Pycha, robię często do Waszego składu produktów dodaję średniego patata; gotową posypuję dość obficie tartą mozzarellą… naprawdę wspaniale delikatna i lekko słodka… 🌹
Już sobie wyobrażam ten smak, musi być pyszna! Chętnie wypróbuję przy następnej okazji, dziękuję.