Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Zupa krem z pieczoną dynią piżmową i rozmarynem

PRZEPIS:

  • Usuwamy gniazdo nasienne papryki i kroimy ją wzdłuż na 3 części. Cebulę kroimy na pół, zostawiając w łupinie. Dynię kroimy na mniejsze kawałki, również zostawiając skórę.
  • Warzywa wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 minut, do momentu aż dynia będzie miękka.
  • Cebulę oraz dynię obieramy i razem z papryką przekładamy do garnka. Dodajemy liście rozmarynu i zalewamy bulionem.
  • Całość zagotowujemy i na małym ogniu zostawiamy jeszcze na 10 minut. Następnie, gdy zupa lekko przestygnie miksujemy ją na gładki krem i ponownie zagotowujemy. 
  • Zupę można podawać z tartym żółtym serem, np. długo dojrzewającym, oprószoną suszonym rozmarynem.

2 comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.