Zupa pomidorowa z jogurtem greckim

Grecja zupa pomidorowa z jogurtem

PRZEPIS:

Pomidory nacinamy, po czym zalewamy je wrzątkiem, zdejmujemy skórę i ścieramy na grubych oczkach tarki.  


Cebulę oraz czosnek kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy na lekko rozgrzaną oliwę, przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu przez 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy przetarte pomidory, mieszamy i dusimy przez 5 minut.


Suszone pomidory kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię wraz z tymiankiem, cynamonem, solą oraz pieprzem, po czym zalewamy całość bulionem warzywnym. Zagotowujemy wywar, a następnie gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. 


Odstawiamy zupę do przestygnięcia, a następnie miksujemy na gładki krem wraz z jogurtem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem w razie potrzeby. 


Podajemy po schłodzeniu w lodówce lub na ciepło, ale tylko lekko podgrzaną, gdyż wysoka temperatura spowoduje, że się zważy. 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.