Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Zupa pomidorowa z jogurtem greckim

PRZEPIS:

  • Pomidory nacinamy, po czym zalewamy je wrzątkiem, zdejmujemy skórę i ścieramy na grubych oczkach tarki.  
  • Cebulę oraz czosnek kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy na lekko rozgrzaną oliwę, przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu przez 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy przetarte pomidory, mieszamy i dusimy przez 5 minut.
  • Suszone pomidory kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię wraz z tymiankiem, cynamonem, solą oraz pieprzem, po czym zalewamy całość bulionem warzywnym. Zagotowujemy wywar, a następnie gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. 
  • Odstawiamy zupę do przestygnięcia, a następnie miksujemy na gładki krem wraz z jogurtem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem w razie potrzeby. 
  • Podajemy po schłodzeniu w lodówce lub na ciepło, ale tylko lekko podgrzaną, gdyż wysoka temperatura spowoduje, że się zważy. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.