Zupa pomidorowa z jogurtem greckim
PRZEPIS:
- Pomidory nacinamy, po czym zalewamy je wrzątkiem, zdejmujemy skórę i ścieramy na grubych oczkach tarki.
- Cebulę oraz czosnek kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy na lekko rozgrzaną oliwę, przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu przez 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy przetarte pomidory, mieszamy i dusimy przez 5 minut.
- Suszone pomidory kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię wraz z tymiankiem, cynamonem, solą oraz pieprzem, po czym zalewamy całość bulionem warzywnym. Zagotowujemy wywar, a następnie gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.
- Odstawiamy zupę do przestygnięcia, a następnie miksujemy na gładki krem wraz z jogurtem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem w razie potrzeby.
- Podajemy po schłodzeniu w lodówce lub na ciepło, ale tylko lekko podgrzaną, gdyż wysoka temperatura spowoduje, że się zważy.