Zupa z kapustą i soczewicą

Zupa z soczewicą i białą kapustą

PRZEPIS:

Soczewicę zalewamy zimną wodą (w proporcja 1:1 ½), odstawiamy na 30 minut, po czym odlewamy wodę, nalewamy nowej i gotujemy przez 20-25 minut do miękkości. Można z powodzeniem pominąć etap moczenia, ponieważ robiłam tak wielokrotnie, natomiast niektóre ziarna różnią się i potrzebują dłuższej obróbki, więc zalecam trzymać się raczej instrukcji na opakowaniu niż moich wskazówek.


Kapustę szatkujemy, z pora odcinamy zielone liście, które dodajemy do gotującego się bulionu warzywnego, a pozostałą część wraz z cebulą kroimy w piórka. Czosnek drobno siekamy. 


Do gorącego bulionu dodajemy kapustę, cebulę, por, czosnek oraz przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut. Następnie dodajemy soczewicę i gotujemy do miękkości kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.