Zupa z kapustą i soczewicą
PRZEPIS:
- Soczewicę zalewamy zimną wodą (w proporcja 1:1 ½), odstawiamy na 30 minut, po czym odlewamy wodę, nalewamy nowej i gotujemy przez 20-25 minut do miękkości. Można z powodzeniem pominąć etap moczenia, ponieważ robiłam tak wielokrotnie, natomiast niektóre ziarna różnią się i potrzebują dłuższej obróbki, więc zalecam trzymać się raczej instrukcji na opakowaniu niż moich wskazówek.
- Kapustę szatkujemy, z pora odcinamy zielone liście, które dodajemy do gotującego się bulionu warzywnego, a pozostałą część wraz z cebulą kroimy w piórka. Czosnek drobno siekamy.
- Do gorącego bulionu dodajemy kapustę, cebulę, por oraz czosnek, po czym przyprawiamy liśćmi laurowymi, ziarnami ziela angielskiego oraz utartymi w moździerzu ziarnami kolendry i gotujemy na małym ogniu, przez około 40 minut. Następnie dodajemy soczewicę i gotujemy do miękkości kapusty. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.