Zupa z wędzonego łososia
SKŁADNIKI
Smoked Salmon Chowder, czyli tradycyjna w stanie Waszyngton zupa z wędzonego łososia. Aby bardziej przybliżyć się do oryginalnego smaku warto przygotować danie z zamówionej u źródła wędzonej ryby, np. z SeaBear, natomiast w naszych lokalnych wędzarniach powstają równie smaczne i podobne w konsystencji łososie. Przy braku dostępu do obu opcji, można użyć też norweskiego ;)
PRZEPIS:
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło wraz z oliwą, a następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, seler oraz cebulę i smażymy do momentu, aż cebula zmięknie. Dodajemy pokrojone ziemniaki i podsmażamy jeszcze całość 3 minuty.
- Zalewamy warzywa bulionem, winem oraz sokiem pomidorowym. Doprawiamy tymiankiem, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką, a następnie przykrywamy patelnię i gotujemy na małym ogniu przez godzinę, od czasu do czasu mieszając.
- Śmietanę rozrabiamy z gorącym wywarem, po czym dodajemy do warzyw i mieszamy. Na koniec dodajemy rozdrobnionego łososia, pietruszkę, sól oraz pieprz do smaku.