Saganaki

W tawernach na greckich wyspach możesz skosztować bardzo popularnej przystawki o nazwie „Saganaki”, czyli smażony, wyraziście słony ser w mącznej panierce. Nie pomyl z nazwą „shrimp saganaki”, co oznacza, że dostaniesz potrawkę z krewetek, o czym więcej tutaj

Jeżeli posmakuje Ci na tyle, że zechcesz zaopatrzyć się w niego i odtworzyć w domu, to pod spodem przedstawiam jak to zrobić w trzech prostych krokach. 

 

saganaki w tawernie Ser Saganaki podawany w tawernie. saganaki tawerna

Krok 1 

Po pierwsze SER. Potrzebujesz twardego, dojrzewającego sera, zrobionego z mleka owczego lub mieszanki owczego z kozim, który w Grecji nosi nazwę Kefalotiri (można go również dostać w polskich marketach). Ukrój z niego plaster o wymiarach 10×10 cm i grubości około 1,5 cm.

W Grecji można dostać już gotowe plastry, zazwyczaj pakowane 2 x 100 gram, o nazwie „σαγανάκι”, co oczywiście oznacza „saganaki” (jak na zdjęciu). 

 

Do jego przygotowania potrzebujesz jeszcze:

  • miski z ciepłą wodą
  • mąkę pszenną do obtoczenia 
  • oliwa lub masło do smażenia
  • ćwiartkę cytryny
ser saganaki produkty do przygotowania saganaki

Krok 2

Zamocz ser w ciepłej wodzie, po czym obtocz w mące i ponownie zanurz w wodzie. Ważne, aby woda była ciepła, ponieważ mąka lepiej przykleja się do sera.

Krok 3

Rozgrzej na patelni 2-3 łyżki oliwy lub masła, po czym smaż ser z obu stron na złoto-brązowy kolor. Podawaj od razu, aby ser zachował swoją miękką, lekko roztopioną konsystencję. Gotowy ser Grecy najcześciej skrapiają sokiem z cytryny. 

smażenie sera saganaki ser saganaki przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.