Sernik waniliowy z musem truskawkowym
Wszystkie składniki powinny być wyciągnięte z lodówki co najmniej godzinę przed pieczeniem, aby miały temperaturę pokojową. Zapewni nam to puszysty, nie popękany sernik.
PRZEPIS:
- Miksujemy na gładką masę twaróg, budyń i 3/4 przygotowanego cukru pudru. Dodajemy jajka, po każdym z osobna miksując. Dodajemy połowę przygotowanej śmietanki (drugą połowę zostawiamy do ubicia śmietany), chwilę mieszamy i przelewamy całość na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22-23 cm. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy przez godzinę do momentu ścięcia się masy. Wyjmujemy sernik z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.
- Miksujemy truskawki z 1 łyżką cukru pudru (lub 2 jeżeli truskawki są cierpkie). Pozostałą część cukru pudru zużywamy do ubicia bitej śmietany – ubijamy go z zimną śmietaną. Sernik podajemy z odrobiną bitej śmietany, truskawką, miętą i musem truskawkowym.